Hory

Rakousko je krásná hornatá země plná milých lidí; sedláků, kteří hospodaří na svých polích a mají krásné čisté chalupy s vyřezávanými dřevěnými balkony; je to země s čistými záchody, ať už jste kdekoli; země s mnohem levnějšími a kvalitnějšími potravinami, i když jdete do nejlevnějšího supermarketu. Z toho jsme byli v šoku asi nejvíc. Před odjezdem jsem totiž byla v českém penny koupit Tobísovi bio jogurt a zjistila jsem, že ho nevedou. Ve srovnání s rakouským penny je zboží u nás doslova odpadkový koš. Vizuálně, kvalitou, akorát cenou ne. Naopak si musíme ještě připlatit. Původně jsem si chtěla koupit v outletu kabelku bree, po který prahnu už dlouho, ale nakonec jsme si místo jedný kabelky přivezli plný auto potravin.
 
Bydleli jsme přes airbnb v bytě Holanďanů, kteří si koupili v krásném alpském domě velký byt a když ho nevyužívají sami, tak ho pronajímají. Byl to dost luxus, což jsme nečekali, protože ho měli v katalogu dost špatně nafocený. Sice jsme si vezli povlečení a ručníky a nebyla tam wi-fi, ale týden offline mi vyloženě udělal dobře. A cena za bydlení byla velmi příjemná. Velká kuchyň s jídelnou a obývákem a dvě ložnice s vlastní koupelnou. Všechno nové. Dva dny jsem se testovala, jestli by se mi nežilo líp v minimalismu ... ale ne. Hodně brzy mě to začalo nudit. Ale na dovolenou to bylo fajn!
 


 Tobi se v Galerii moderního umění v Salzburku učil lézt po schodech.
Bylo jich tam opravdu hodně.
 


 Tohle není instalace, ale skutečné jídlo v restauraci v galerii
 

 U sedláků
 


 Skvěle se mi osvědčily zimní boty keen.
Nebyla mi zima, nikde mě netlačily, neklouzaly.
 
 V celém bytě byly černé záclony (a nebylo to kvůli stínění oken).
Zajímavý.
 

  Trošku jsme s tím minimalismem v kuchyni zatočili.
 
 Hlídala jsem.
Jde mi to moc hezky.
 
 
 

16 komentářů:

  1. Lucie, gratuluji k příjemným zážitkům. Já v Rakousku už nějaký ten rok pracuji a věřte, že jsem o tomto národu ztratila iluze hodně rychle. Ale jako turisté se obávat nemusíme, to se budou chovat vždy slušně. K ceně potravin, - rakouské jsou určitě dražší, neboť zde mají přísnější normy, než např v Německu. Jogurty si sem vozím svoje.
    Z Marbachu zdraví Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím srdečně do Marbachu! To je dobře, že Rakušané mají přísnější normy, jedli jsme naprosto skvělé potraviny, vybírali jsme si hlavně ty místní (kterých byl plný supermarket, proč tohle nejde i u nás?). Skoro všechno v bio kvalitě, vejce ze žádného klecového chovu, max. z podestýlky, ale většina z volného chovu! Ceny opravdu s malými rozdíly. Maso úžasné, též místní. Nedivím se, že farmářům se daří. Nedělám si iluze, že lidi jsou tam jen úžasní, nicméně naše zkušenost s kýmkoli místním byla výborná. Ať se vám daří!

      Vymazat
  2. Dobrý den,Lucie,bydlíme na jihu Čech,do Rakouska to máme co by "kamenem dohodil". Milujeme Rakousko, milujeme Rakušany, milujeme jejich mentalitu!!!! Máme s nimi zkušenosti jak pracovní v pozici zaměstnance, manžel ihned po revoluci šel pracovat do Rakouska a ze všeho,co se tam naučil v oblasti výroby nábytku,dlouho poté, co jsme v Čechách vyřídily restituční nároky a začali jsme podnikat,čerpal. Fascinoval ho i přístup lidí k práci - ty lidi tam baví pracovat! Ty lidé tam mají radost, když udělají hodně práce! Samozřejmě,že se našly povahy,které byly konfliktní, závistivé, ale ty nikdy dlouho neobstály.V tom prostředí to ani nebylo možné. Co se týká strojního vybavení, technologie výroby a podobně, vše jsme převzali. Do Rakouska jsme první roky podnikání jezdili nakupovat nářadí, materiál a pod. Manželovi to pomohlo i po stránce psychické, neboť až tam, si mohl uvědomit, že zvládne ve svém oboru mnohem více, něž by si mohl jen pomyslet, neboť v socialistických Čechách do roku 1989, pokud byl někdo zaujatý prací, byl šikovný a slušný, neměl šanci, neboť to působilo "podezřele". Manžela to doslova nastartovalo. V Rakousku je totiž člověk, který je pracovitý a šikovný velmi oceňován a to nejen finančně, ale i lidsky a je to jedno, zda je to Rakušák nebo Gastarbeiter. Máme s nimi zkušenosti i v oblasti podnikání, poté, co jsme vyřídili v Čechách restituční nároky, stále jsme to nejlepší čerpali od Rakušáků.
    O kvalitě potravin ani mluvit nebudu. Každý týden , pokud je to jen možné časově si pro sýry, zeleninu a ovoce jezdíme k sousedům a vezeme též plné auto pro naše přátele. Rakouský chleba to je něco fantastického.
    Rakušáci jsou znání svým pohostinstvím a zájmem o druhé. S přibývajícími lety a ubývající silou raději, než bychom se na dovolenou dopravovali letedlem kdovíkam či autem k jižním mořím, leháme u rakouských jezer, kde je nádherné koupání, výborné jídlo i perfektní ubytování. Když se ochladí jsou tu super cesty pro chůzi i pro cyklisty - podle kondice vše mají označené , prostě nádhera. Na koupání doporučuji Attersee, je teplé a i z Prahy to není tak daleko. No a největší zážitek, o kterém se v Čechách mnoho neví, Rakušáci v každém věku rádi trempují a taková noc u jezera pod širákem , kdy se ještě o půlnoci můžete koupat , hoří oheň, grilujete klobásky se svými přáteli a ráno zase hup do jezera . . . a to čisto všude, to nemá konkurenci.Mám ráda moooc Váš blog a nějak jsem se rozepsala, tak snad je to pro Vás zajímavé, Lucie.
    Vladimíra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za váš komentář, četla jsem ho nahlas celé rodině. Úžasné postřehy! Jsem moc ráda, že se vám daří podnikat, jste určitě ohromně šikovní. Díky i za váš čas s mým blogem, těší mě to, ani nevíte jak. mějte se krásně!

      Vymazat
    2. Nechápu paní Vladimíru proč vlastně žije v Čechách. Martina (věk 50)

      Vymazat
    3. ... asi ty restituce :-)

      Vymazat
    4. Tak paní Vladimíra tady přece může mít své kořeny, rodinu a přesto čerpat a inspirovat se z toho, co nabízí sousední země, nepřijde mi na tom nic špatného. Když jim život přinesl ty možnosti. Tak bych se na to zkusila podívat, když bych nechápala, paní Martino. Věra

      Vymazat
  3. Pár let žiju v zemi, kde je v některých ohledech ještě dráž než v nejdražším městě Švýcarska. Po zkušenostech už tak nějak "nevěřím" na lepší nebo horší evropskou zemi. Každá země má své pozitivní a negativní stránky, které ne vždy kopírují pozitivní a negativní oblasti domoviny. Srandovní je, když sem někdo přijede a rozplývá se nad několika potravinama, které jsou buď lepší nebo jednoduše levnější. A má pocit, že je zde všechno lepší či levnější. Realističtější náhled se dá získat až tím, že v té zemi žije. Najednou zjistí, že na určitý počet levnějších nebo v něčem lepších potravin připadne téměř totožný počet těch, které jsou zase lepší či levnější v Česku. A že je to tak nějak všude plus minus stejné. Já si teď třeba užívám šampony, gely a prací prášky pro alergiky za ceny, za které v ČR koupím obyčejnou řadovou kosmetiku pro nealergiky. Vedle toho ale zas zaplatím 3x, 4x dráž něco jiného, o čem mě v ČR ani nenapadlo přemýšlet.
    Obdobně s některými službami, které jsou tady lepší a jsou víc vidět a jiné člověk poznává, až když tady žije a říká si, jak je to možné, to by v ČR neprošlo :-)
    Ale jinak máš Lucie, pravdu. Ledacos se v ČR můžeme přiučit, stejně jako by se jistě našlo něco, co se můžou přiučit Rakušani :-) Člověk si víc všimne toho, co s ním nějak rezonuje. A když už se přistěhovalci v cizí zemi líbí, tak ten fakt, že tam přišel jako cizinec dokáže taky potrápit. Ale to je na jinou diskuzi. M.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak černé zaclony nejsou muj šáiek kávy ale jinak se mi to moc líbí a potřebovala bych také nějakou takovou vzpruhu,nějaký ten sport by mi taky jen prospěl,ale v naší české zimě bez sněhu a bez sluníčka na mě leze jen smutno,a letos to na moře také nevidím...užívejte si co nejlépe,dae...jdu hledat nějaký zdravý jogurt

    OdpovědětVymazat
  5. Hledat kvalitní potraviny v Penny je holý nerozum.
    Ten obchod je tak strašný, že tam by snad žádná zdravá potravina ani nepřežila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenže v Rakousku je penny plný kvalitních a bio potravin!

      Vymazat
  6. A teď je otázka, jestli rozpad RU přinesl (jen) výhody :).

    Veronika

    OdpovědětVymazat
  7. Lucie mohu poprosit o přesný typ bot? Jinak Rakousko je moje srdeční záležitost. Není lepší dovolená než Alpy v létě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, jsou to tyhle, teď je po sezoně mají dokonce ve velké slevě! https://www.keenfootwear.cz/elsa-boot-wp-w

      Vymazat
  8. Tobís je celý Kryštof a Kryštof je celý Pan muž! A všichni tři to jsou velký kočičáci!

    OdpovědětVymazat
  9. Jezdíme 2-3x do roka na nákup do Německa. Kvalita i cena je nesrovnatelná. Bohužel! Bydlet blíž, jsme tam každý týden. Rakousku mi v porovnání s Německem přijde dražší, ale porovnávám ceny v DM drogerii, to je pro mě ukazatel...

    OdpovědětVymazat